úterý 23. července 2019

A co červen?

V červnu...
... jsem jako obvykle byla naivní!

Myslela jsem si, že si o prázdninách oddychnu.

Hahahahaha.



... jsme zvládly jeden týden samy samotinký, protože manžel odjel na služebku. Skoro všechny večery starší skládala lego a poslouchala Hurvínkovy Vánoce. Vymýšlela jsem dětem pro zpestření různé zajímavosti, takže jsem dětem míchala ledové kakao, sobě kafe a obědvaly jsme fondue. Taky jsme trhaly bez a byly na sousedské slavnosti u nás v parku.

... moje mladší dítko oslavilo 2. narozeniny! Tím mi asi definitivně zmizelo miminko a budu muset doufat, že k nám přijde další. I když ona se ráda nechá nosit zabalená v ručníku a říká, že je mimi.

 

Ve vyjadřování je velmi konzervativní.
Stejné hlásky a slabiky, které se naučila kolem roka, používá dodnes. Takže voda je "á", ruka "mmm", pejsek "haf". Ale už svou komunikaci obohacuje o nové, složitější výrazy, např. "ci bombon!" Ze svých slůvek je schopná poskládat věty: To je ty á, toto. (To je moje voda.) "Tady je táta ne." A už se občas objevuje "Táta tady neniiii," když komentuje, že jsme třeba při uspávání samy. Už neříká jen "pípí", ale i "toje ptát!"

Dneska mi ráno připravila perné chvilky, když se dožadovala, že chce "džin".
Nakonec se ukázalo, že myslí džus!
"Jo, džin, džuf, jo jo."

Myslím, že starší toho kolem 2. roku namluvila víc, ale mladší je zas drak do pohybu. Od roka a půl drandí na plastové motorce, v bytě se naučila na koloběžce, takže už dostala svou vlastní. Kde může, tam se věsí za ruce a houpe se... I když jsou pod ní skoro dva metry prostoru.



... byly tropy a zítra přijdou zas! (Ve čtvrtek má být v Lucembursku 38 stupňů Celsia, pomoc!)
Takže jsme se ochlazovaly a namáčely, kde se dalo. Teď na to nebude moc času, protože starší dítko má výtvarný příměstský tábor. Snad to ve zdraví přežije(m). 



... i v červenci jsem zuřivě četla a mohla jsem si tak odškrtnout další políčka ve Čtenářské výzvě.

... u nás pár dní strávila Magréitchen nebo-jak-se-to-píše. Třídní maskot. Krtková holka. I s kufrem. Přemýšlela jsem, kam ji vezmem, než mě T. vrátila do reality: "Mami, vždyť je to jen plyšák."

 

... jsme šli na Pochod gurmánů. Naštěstí jsme přeskočili předkrm a aperitiv, jinak by se nám šlo hodně špatně. Jedná se o asi sedmikilometrový okruh, na zastávkách se účastník cpe dobrotama a zapíjí je vínem.

... měli ve školce středověkou párty.

... se konal Den společenských her na ambasádě.

... dostala jsem do prázdninového módu, takže se mi těžko smiřovalo s tím, že ještě první dva týdny července vodím starší do školky.



















4 komentáře:

  1. Máš krásné dvě holčičky. S tím růstem jako z vody, to znám - mojí malé sestřičce už bude sedm a půjde do první třídy. Ale přitom byla ještě před chvílí poprvé ve školce a učila se Ř a tak.

    Měj se krásně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Druhorozenému je devět a pořád chodí a snaží se mi nacpat do klína, rukama zavěsit na krk a obličej zachumlat na hruď. Ještě pořád je to miminko, i když smýšlením už skoro puberťák :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale uklidňující informace. Doufám, že našim holkám vydrží zájem o tulení s mámou dlouho. :D

      Vymazat

Genealogické objevy: Tragédie ze školní kroniky

Kdykoli objevím nějakého svého předka v matrice, mám radost, ale poštěstilo se mi ještě něco lepšího. Objevila jsem záznam o svém prapradědo...