neděle 26. listopadu 2017

Ech léieren Lëtzebuergesch - odkazy a inspirace


- Vždycky jsem se chtěla učit nějakej cool neznámej jazyk. Něco jako baskičtina, sanskrt, keltština...

- Ale že se budeš učit lucembursky, to tě ani ve snu nenapadlo. Ani v tom nejdivočejším.
rozhovor s kamarádkou

A ne nenapadlo mě to během celých dvou let, co žijeme v Lucembursku. Zvláštní, že? Od začátku se tu pokouším zlepšit francouzštinu, ve skutečnosti zlepšuju angličtinu a pořád se tu cítím jak turista a zároveň toužím proniknout trochu pod povrch a zjistit, kdo jsou vlastně Lucemburčani, znát jejich příběhy a názory a takový ty věci, co v příručkách pro expaty nenajdete. Jak jinak to provést, než se začít učit jazyk jejich srdce. 

(Ale zjišťuju, že to poznávání je strašně nebezpečná věc, je to jako kdybych si do sebe nechala implantovat něco, co jsem původně nepotřebovala, ale už to ve mně je, je to mou součástí a i kdyby to šlo nakrásně odoperovat zpátky, asi bych úplně nechtěla. Pozor na to!) 

Silnou motivací je taky to, že má nejstarší začala chodit do lucemburské školky a brzo mě předběhne, tak chci mít náskok. 

Poslední dobou hlavně na FB sdílím s přáteli svoje postřehy, kresbičky a věci, které jsem k tématu objevila na internetu, tak by možná bylo škoda nechat to zahučet v hlubinách své "zdi", proto se pokusím tuto aktivitu z poslední doby splácnout do blogového příspěvku. Nebudu se rozepisovat o lucemburštině obecně, o tom se píše na wikipedii a tak, spíš se podělím o svou zkušenost nadšeného začátečníka.

Řekla bych, že se k výuce lucemburštiny váže takový zvláštní absurdní humor. Částečně si ho k tomu dodávám sama, částečně ho tam vkládají další lidi, co se ten jazyk učí, nebo ti, kteří ho učí. Jedna spolustudentka si povzdechla, že druhá kapitola je těžší, než první. Náš lektor reagoval, že bude hůř, že společně projedeme dantovským infernem a že každá další kapitola bude hlubší úroveň pekla. Tak tedy vstupte: 

Klasická výuková videa točí Jerôme Lulling se svou tetou Astrid Lulling. Základní videa jsou tak oldschool, že člověk se marně brání úsměvům, ale videem, kde v lucemburštině testuje masku iron-mana, to Jerôme zabil. :-) Aspoň si můžete poslechnout a prohlédnout tento cool neznámý jazyk. 


Na youtube ještě sleduju Američana v Lucemburku, který točí vida o tom, jak si zamilovává zdejší zemi a jazyk a jak začal usilovat o lucemburské občanství: 

Videa jsou v angličtině.
Osobně doporučuju to, kde se řeší, jak se v lucemburštině řekne "miluji tě" (spoiler: nijak!!!), a to, že lucemburština nemá budoucnost (a co všechno znamená slovo "ginn"). A video, kde si objednává v restauraci chleba se sýrem, je taky dobrý.
Mike je autorem slavného citátu:

Ass si zapamatujte, je to v lucemburštině časté a důležité slovo. Je to totiž 3. osoba sg. slovesa být, tedy "je". Kdyby vám to přišlo jako příliš chabý zdroj pubertálního humoru, tak doplňuji, že "rádo se stalo", se řekne "gär geschitt".

Veverka se řekne de Kaweechelchen. Dřív než to vyslovíte, je pryč.
A želva je d'Deckelsmouk. Žába s deklem. 
Velkou výzvou je ovšem koupit si bramboráky - Gromperekichelcher.

Několik odkazů, z nichž se můžete dozvědět něco o lucemburštině, případně se naučit... 
...základy:


...slovíčka: http://lod.lu/



...modlení: https://www.cathol.lu/sai-glawe-liewen-vivre-sa-foi/bieden-a-feieren-prier-et-celebrer/prieres-de-base-grondgebieder/article/d-grondgebieder-op-letzebuergesch - základní modlitby v lucemburštině (o národní hymně a modlitbě Otčenáš mají též video Lullingojc)

A teď ještě trochu slíbené zábavy vlastní produkce: 

  V lucemburštině je adverbium s významem "rád" homonymní s některými tvary slovesa "kvasit". Náhoda? 

Chcete-li získat lucemburské občanství, musíte umět v lucemburštině popsat, co je na obrázku:

Podle skutečných událostí:



A výukové materiály vlastní produkce:










2 komentáře:

  1. Obrázky jsou tak super!
    Mají trpaslíčci (nebo to jsou čarodějové?) nějaký zvláštní význam/vztah k Lucembursku?

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc! Trpaslíčci nemají význam záměrný, snad jen že je to takový Hobitín :-)

    OdpovědětVymazat

Genealogické objevy: Tragédie ze školní kroniky

Kdykoli objevím nějakého svého předka v matrice, mám radost, ale poštěstilo se mi ještě něco lepšího. Objevila jsem záznam o svém prapradědo...