pátek 26. června 2015

Přistál u nás doma...

... Duch Svatý?

Seslání Ducha Svatého bylo před měsícem, vím, ale tou dobou nebylo možné se nějak víc soustředit, protože jsme byli v proudu stěhování. Včera jsem si četla v katechismu o biřmování a říkala jsem si, že je škoda, že o dary Ducha Svatého víc neprosím, že bych je rozhodně potřebovala. Rozhodla jsem se vzpomenout na školní léta a vyrobit si něco, co mě občas trkne a popostrčí alespoň k střelné modlitbě.


Přijď Duchu Svatý, naplň srdce svých věřících a zapal v nich oheň své lásky.
Sešli svého Ducha a všechno bude stvořeno a obnovíš tvář země.

S dary Svatého Ducha je to pro mě trochu složité, protože nacházím víc překladů a ty můžeme vykládat různě. Podlahův Katechismus katolického naboženství vyjmenovává tyto: Dar moudrosti, rozumu, rady, síly, umění, pobožnosti a bázně Boží. Tomáškův katechismus zase říká, že... Sedm darů Ducha Svatého se jmenuje: Dar moudrosti, rozumu, rady, síly, umění, dětinské důvěry v Boha a bázně Boží. Kdo se v tom má vyznat? :) Vždyť v češtině zbožnost a dětinská důvěra v Boha spolu významově souvisí, ale jsou tímtéž? Možná nejlepší řešení je podívat se, jak se vlastně řeknou latinsky: Sapientia, intellectus, consilium, fortitudo, scientia, pietas, timor Domini


P.S.: Když člověka popadne tvoření s bdícím batoletem, dopadne to třeba takto. To aby vás nemátla ta holubička s vázičkou na čistém stole. :-)





3 komentáře:

  1. Tiež som sa stretla s rôznymi prekladmi. Napr. umenie sa v slovenčine častejšie nazýva darom umu, rozumu. Nikdy som si predtým neuvedomila, že by to malo mať niečo spoločné - rozum, um, umenie... (až v jednom komentári - vysvetlení darov - som na tú myšlienku naďabila). Takýmto spôsobom sa mi odhaľujú zaujímavé súvislosti.

    Naopak, predposledný dar som vždy poznala ako dar nábožnosti. Ale doteraz som si neuvedomila, že pravá nábožnosť by sa mala sústrediť okolo "detinskej dôvery voči Bohu". Je to asi pekná definícia nábožnosti. Asi lepšia ako bežnejšia predstava "kľačiacej postavy s vyvrátenými očami dohora", prípadne "nutkanie navštevovať všetky púte a venovať dlhé hodiny odriekaniu modlitieb a čítaniu nábožných textov, aj za cenu zanedbávania povinností", ako máme niekedy tendenciu si tento dar predstavovať. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. A ten holúbok je krásny. Taký svätodušne ohnivý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, chtěla jsem, aby z něj pěkně šlehaly plameny. :-))

      Vymazat

Genealogické objevy: Tragédie ze školní kroniky

Kdykoli objevím nějakého svého předka v matrice, mám radost, ale poštěstilo se mi ještě něco lepšího. Objevila jsem záznam o svém prapradědo...