pátek 5. června 2015

Polévka ze žlutého hrachu pro dospělé i děti

Sice ještě nemáme jídelní stůl, ale kuchyňská linka více méně funguje a večeřet se dá i u pracovního stolu, takže vyvářím o sto šest. Hodně taky proto, že v Lucembursku je všechno drahé a ze všeho nejvíc jsou drahé hotovky nebo jídlo v restauracích. Moje oblíbená jídla jsou taková, při nichž se zašpiní málo nádobí a jejichž neslanou variantu může jíst i naše batole.  

Dneska se s vámi podělím o experimentální polévku. Nedávno přišel Vojta z práce s tím, že si dal  k obědu dobrou polévku ze žlutého hrachu ve vegetariánské restauraci, tak jsem se pokusila uvařit něco na ten způsob z dostupných surovin (tj. co dům dá).

Potřebovala jsem (pro dvě osoby a dítě):

- několik hrstí žlutého hrachu
- několik hrstí červené čočky
- několik hrstí jemných ovesných vloček
- cibuli 
- 2 brambory
- libovolnou polévkovou zeleninu (zrovna mám v mrazáku mrkev, hrášek, zelené fazolky, pórek)
- koření dle chuti (dochucovala jsem kari, kmínem, pepřem a solí)
- olej
- několik plátků toustového chleba
(snad jsem na nic nezapomněla...)

Postupovala jsem takto:

Žlutý hrách jsem asi dvě hodiny předem namočila. Zatímco jsem krájela zeleninu, jsem jej potom asi půl hodiny vařila v jiné vodě, než v jaké byl namočený.
Na oleji jsem osmahla cibulku, rozmraženou zeleninu a nakrajené brambory. Přisypala jsem ovesné vločky a červenou čočku, celé jsem to zalila vodou s povařeným hrachem a asi půl litru vroucí vody jsem ještě přilila z konvice, chvíli jsem to celé nechala vařit pod pokličkou, pak jsem pokličku odebrala, aby se odpařila trocha vody. Když se mi zdála polévka hotová, ponorným mixérem jsem ji částečně rozmixovala. 
Pak jsem oddělila na talíř porci pro dceru (má teď 14 měsíců) a mohla jsem polévku dochutit solí a kořením a ještě chvilku jsem ji hřála na plotýnce.
Na oleji jsem osmažila na kostky nakrájený toustový chléb a ozdobila jím porce sobě a manželovi. 
Chutnalo nám to. Všem třem. Tak snad bude i vám. :)

Než se mi podařilo zaostřit, polévka byla pryč.




2 komentáře: