pondělí 7. ledna 2019

Netradiční tříkrálový koláč

Tohle je ten případ, kdy jsem si recept rychle běžela zapsat, než jsem ho zapomněla. Tady to máte:


Na těsto potřebujete:


- cca 80 g rozemletých mandlí
- cca 160 g mouky (dala jsem celozrnnou pšeničnou, jemněji mletou)
- špetku soli
- kapku vody
- cca 125 g másla
- rozšlehané vejce na potření


Z těchto ingrediencí udělejte křehké těsto. Já jsem se vybodla na jakékoli odpočívání v lednici,
jen jsem ho na chvíli dala v sáčku do mrazáku.

Na tvarohovou náplň potřebujete:

- kelímek tvarohu
- dvě lžíce medu
- vejce
- kapku smetany
(-  ze zbabělosti, že tvaroh neztuhne, jsem do něj zamíchala dvě lžíce kukuřičné mouky)


- jablka na ozdobu, nebo cokoli chcete


Namačkala jsem těsto do kulaté formy.
Dala jsem ho na chvilku do lednice a píchla do něj párkrát vidličkou.
Pak jsem ho dala na 10 minut do trouby na 180 stupňů celsia.
Mezitím jsem si připravila tvarohovou náplň: rozmíchala tvaroh se všemi ingrediencemi.
Je-li libo, může se do něj dát cokoli dalšího: rozinky, ořechy, rum…  
Po vyndání z trouby jsem těsto potřela rozšlehaným vejcem, abych těsto trochu impregnovala.
Když vejce zaschlo, nandala jsem na něj tvarohovou náplň a doporučených 40 minut
na 160 stupňu celsia jsem rozdělila na dva přibližně stejné časové úseky.
Po první době pečení jsem nechala dítko do koláče (vyndaného z trouby)
napíchat oloupaná a nakrájená jablka a znovu jsem vrátila formu i s koláčem do trouby
na dalších cca 20 minut.

Nezapomeňte koláč v troubě, servírujte a vychutnávejte.



2 komentáře:

  1. To vyzerá lákavo. Myslím, že ho niekedy skúsim pripraviť aj pre nás.
    A tie jablká sú uložené nádherne! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky .-) Zkuste, je to dobrota. Jen prý nechutná moc sladce. (Mně přišel hodně sladký.)

      Vymazat

Průlet dubnem 2025

Připravte si prstíky na scrollování. Tenhle post bude dlouhý, protože asi bude obsahovat hodně obrázků. Kdybych neměla fotky hezky podle dat...