To jsem se včera takhle probudila s chutí upéct koláč (divný), a protože mi před odpolední směnou zbýval čas, dala jsem se do díla. Zpočátku, po vytažení z trouby, vše ukazovalo na katastrofu, ale když jsem se vrátila z práce, stal se z mého tekutého rozňahňaného blemcu normální koláč. Podezírám rodiče, že ho vyměnili..., ale prý za to může kouzelná samoželírovací schopnost rybízu.
Těsto na menší pekáč: 220 g hladké mouky, 110 g změklého másla, 110 g moučkového cukru, 3 žloutky, trocha mléka, aby se těsto dobře hnětlo.
Těsto na menší pekáč: 220 g hladké mouky, 110 g změklého másla, 110 g moučkového cukru, 3 žloutky, trocha mléka, aby se těsto dobře hnětlo.
Plech
jsem vymazala herou, vysypala moukou a rozprostřela na něj těsto. Pekla jsem 15
minut v troubě vyhřáté na 190°C.
Potom
se na koláč klade libovolné ovoce (říkám já), zvolila jsem zmražený rybíz, asi 500 gramů,
protože v originálním receptu se dělá z půl kila jahod a z půl kila
rebarbory. Zpětně nahlíženo by koláči nijak zvlášť neuškodilo, kdyby toho ovoce
bylo trochu míň. (Bylo by možná zajímavé „ubrat“ vše a zároveň zachovat poměr
tloušťky vrstev, takže třeba dát těsto na větší plech, aby bylo tenké a na to
rozprostřít do tenké vrstvy ovoce, nebo ze všeho trochu ubrat, ale upozorňuji,
že už z toho množství, které uvádím vzniknul malý koláč, ze kterého se nikdo
pořádně nenají, leda by ho snědl celý sám. Ale pro rodinu to je chuťovka ke
kávě.) Rybíz je dobré promíchat s cukrem, protože je kyselý a stávající
koláč se bude muset cukrovat. Mně teda ta kyselost a nesladkost nevadí, ale už
vidím bráchu a tátu…
Drobenku
s ohledem na velikost pekáčku jsem udělala takto: 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla, 2 lžíce moučkového cukru, půl
sáčku vanilkového cukru. Ale klidně všeho může být o lžíci víc. Pak jsem dala znovu do trouby a pekla jsem mezi 170 a
180 stupni Celsia 50 minut. Jen se mi na okrajích plechu připeklo pár kuliček
rybízu a drobků z drobenky, jinak koláč dopadl dobře. Rybíz se rozpekl to
kapalného stavu a po vyndání z trouby bublal a choval se vůbec kapalně. Po vychladnutí rybíz s drobenkou normálně ztuhl, koláč
šel dobře nakrájet a vyndat z pekáčku.
Snad nevadí, že si recept v názvu přisvojuji. Z původního receptu jsem zachovala snad jen ty poměry těsta a ani ty ne zcela.
Žádné komentáře:
Okomentovat